مقاوم سازی ساختمان
در ساخت و ساز یک ساختمان عوامل مختلفی وجود دارد که به کمک آنها مقاوم سازی یک ساختمان و استحکام آن شکل می گیرد. امروزه پیدا کردن راه حل مناسب جهت مقاوم سازی و ترمیم و تقویت سازه و ساختمان اهمیت زیادی پیدا کرده است.برخی از ساختمان ها که از ساخت آن سال هاست که می گذرد، نیاز به مقاوم سازی و به سازی لرزه ای دارند.
مقاوم سازی ساختمان برای خرابی های ایجاد شده در آن
یکی از عواملی که باعث می شود ساختمان ها را مقاوم سازی شود و خرابی های به وجود آمده در مدت استفاده از ساختمان یا سازه است.
در ادامه به برخی از این خرابی ها اشاره می کنیم.
خرابی های رایج در ساختمان های بتنی عبارت اند از:
- از بین رفتن پوشش بتن
- ایجاد ترک در المان ها
- وقوع پدیده خزش در بتن
- اکسید شدن و خوردگی میلگردها
- کمانش آرماتورهای فشاری
- و…
خرابی های رایج در ساختمان های فولادی عبارت اند از:
- عوارض ناشی از خستگی
- از بین رفتن و اکسید شدن جوش ها
- کمانش در اعضای فشاری
- خوردگی و اکسید شدن اعضا
- و…
یکی دیگر از عواملی که ما را ملزم میکند تا در مورد مقاوم سازی ساختمان بحث و بررسی داشته باشیم ضعفی که در مصالح ساختمانی وجود دارد. عوامل متعددی در پایین بودن سطح کیفیتی مصالح به کار برده شده در ساختمان وجود دارد که از جمله این عوامل می توان به ضعف در سیستم ها و کارخانه های فولاد، نسبت آب به سیمان نامناسب، ضعف در تولید سیمان و… اشاره کرد.
یکی دیگر از عوامل مهمی که ما را ملزم به ارائه طرح مقاوم سازی ساختمان می کند وجود خطاها و اشتباهات در مرحله محاسبات و اجرای ساختمان ها است. این مشکلات در هنگام وقوع زلزله بیشتر خود را نشان می دهند و در بسیاری از موارد باعث تخریب کلی و فرو ریختن ساختمان ها می شوند. این خطاها شامل اشکال در قالب بندی، آرماتور بندی، بتن ریزی، قالب برداری و… در سازه های بتن آرمه و اشکالات اجرای جوشکاری، ضعف پیچ ها، گسیختگی صفحات اتصال و… در ساختمان های فولادی است.
هدف های مقاوم سازی ساختمان
از مهم ترین اهداف مقاوم سازی و به سازی لرزه ای می توان به دو مورد زیر اشاره کرد:
1- مقاومت سازه در برابر زلزله های شدید و خیلی شدید با کمترین مقدار تخریب و آسیب دیگی در اجرای سازه
2- مقاومت سازه در برابر زلزله های خفیف و کم بدون کمترین و کوچکترین تخریب و آسیب