مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان سازی

مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان سازی

مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان سازی

صنعت ساختمان سازی

یکی از مشاغل پرکاربرد که زمینه های شغلی زیاد و متنوعی را برای افراد ایجاد می کند ساخت و ساز است که خود در بخشهای متنوع و مختلف حضور دارد و حتی در شرایط بد اقتصادی جزء شغلهایی است که پیشرف و رشد چشمگیر خود را نشان می دهد و تبدیل به یکی از زیر مجموعه‌های صنعت ساختمان، ساختمان‌سازی است که متریال ساخت‌وساز و مصالح ساختمانی هستند گردد.

صنعت ساختمان سازی چیست؟

اگر نگاهی به گذشته بیاندازیم انسان از بدو تولد و آغاز زندگی به دنبال سر پناه برای زندگی خود می باشد که جز نیازهای اولیه و ضروری می باشد .به دنبال همین مساله هم صنعت ساختمان‌سازی به عنوان یک صنعت ساخت سازه‌های سنتی تا مدرن به فعالیتش ادامه می‌دهد لازم به یادآوری است که گرچه این صنعت در گذشته بسیار کند بوده و با موانع بسیاری در مقابل خود روبرو بوده است که این امر بهره‌وری صنعت ساختمان‌سازی را زیر سوال می‌برد.

امروزه با ورود فناوری به آن رشد چشم گیری داشته و ساخت ساختمان‌ها سریع‌تر از پیش انجام می‌گیرد.ساختمان‌ها بناهایی ساخته شده از گچ و آجر و سیمان یا دیگر مصالح هستند که به چند دسته سنتی، مدرن، سنتی، آسمان خراش و برج‌ها دسته‌بندی می‌شوند.

صنعت ساختمان سازی شامل چه مشاغلی هستند؟

برخلاف حوزه های دیگر کاری مشاغل از آن دسته مشاغلی هستند که، حتی در شرایط رکود اقتصادی هم رشد چشم‌گیری دارند و در کنار روند رو به افزایشی که دارند شغل های طولانی مدت و نسبتا پایداری برای جویندگان کار به حساب می آیند. صنعت ساختمان سازی به بخش‌های بسیاری در اقتصاد از جمله بخش‌های تجاری، صنعتی و مسکونی هم ورود پیدا کرده است.

اما پیش از آنکه به بررسی نوع مشاغل موجود در صنعت ساختمان سازی بپردازیم بهتر است بدانیم که مشاغل موجود در این صنعت از یک کارگر ساده تا مهندسان ناظر بسیار مشاغل حساسی هستند و نحوه فعالیت آنها و میزان استفاده از مصالح ساختمانی و متریال ساخت‌وساز به حدی حساس است که اگر به درستی انجام نشود، جان و مال عده زیادی از مردم را تهدید می‌کند.

بنابراین لزوم مهارت‌ورزی در مشاغل صنعت ساختمان سازی بسیار مهم است. حتی رعایت نکردن ایمنی در این مشاغل می‌تواند جان کارفرما و کارگر را هم به خطر بیندازد بنابراین لزوم ایمنی و آموزش نیروها برای پیشگیری از حوادث ساختمانی بسیار ضروری است.

در کنار این مسائل برخی از مشاغل موجود در صنعت ساختمان هم به صورت فصلی بوده و افراد شاغل در این زمینه باید به فکر فعالیت‌های دیگری هم در کنار این مشاغل فصلی باشند. در ادامه به چند شغل مهم که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این صنعت ایجاد شده است، می‌پردازیم.

مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان سازی

نقشه‌بردار و نقشه نگار

یکی از کارهای اولیه برای ساخت و ساز نقشه برداری است که شغل این افراد بسیار مهم و حائز اهمیت است پس بنابراین نگاهی اجمالی به نقشه بردار  و تعریف آن می اندازیم. نقشه‌بردان وظیفه جمع آوری و تحلیل و تفسیر اطلاعات جغرافیایی به دست آمده از نقشه‌های زمینی، هوایی و داده‌های ماهواره‌ای آن را دارند، طراحی و ارزیابی الگوریتم‌ها با استفاده از سیستم‌های اطلاعاتی جغرافیایی نیز بر عهده نقشه‌برداران است.

مهندس عمران در صنعت ساختمان سازی

افرادی  که طراحی کلی در برنامه ریزی و ساخت یک پروژه ساختمانی را ارائه میدهد و مهم‌ترین بخش‌های صنعت ساختمان سازی رادارند  مهندسان عمران هستند که در واقع مهندس عمران باید از ابتدایی‌ترین مراحل ساخت یک سازه تا انتهایی‌ترین مراحل آن را طراحی و پیش بینی کند.

این شغل در زمره مشاغل ساختمانی تمام وقت بوده و نیازمند اخذ مجوز صلاحیت از سوی نهاد سازمان نظام مهندسی کشور است. همچنین از سوی این نهاد پروانه اشتغالی برای این مهندسان صادر می‌شود.

آرشیتکت ( مهندس معمار) در صنعت ساختمان سازی

یکی دیگر از مشاغل که از دیر باز تا کنون دستی در مهندسی معماری هنر دارد و  تجربه و علم  را در یکدیگر ادغام کی کند و شاخصه اصلی در این حرفه داشتن ایده و خلاقیت است تا بتوانند یک اثر منحصر به فرد را خلق کنند. هدف اصلی مهندسان معمار طراحی فضای داخلی و اطراف آن است.

بر اساس نقشه‌های اولیه‌ای که تهیه کرده‌اند شروع به اجرای پروژه‌ها و نظارت بر آنها می‌کنند. طراحی ماکت و طراحی معماری داخلی از دیگر فعالیت‌هایی است که در این حوزه انجام می‌شود.

کارشناس تاسیسات

تاسیسات از جمله مشاغلی است که از جهت رویارویی با رفاه و آسایش خانواده و همچنین امنیت ساختمان‌ها بسیار حساس بوده است. تاسیسات حرارتی و برودتی و بهداشتی از جمله حوزه‌هایی هستند که یک کارشناس تاسیسات می‌تواند در آن‌ها مشغول به کار شود. ایمنی تجهیزات و تعمیر آن‌ها و همچنین گازرسانی نیز در زمره فعالیت این کارشناسان دسته‌بندی می‌شود.

مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان سازی

کارگر ساختمان در صنعت ساختمان سازی

گچ‌کار، کار روسازی بدنه داخلی یک ساختمان را با استفاده از متریال ساخت‌وساز انجام می‌دهد و وظیفه او پوشاندن آجرهای ساختمان با استفاده از گچ سفید است. گچ‌کاری در بخش‌های حرفه‌ای‌تر می‌تواند یک شغل درآمدزا بوده و به بخش‌های تزئینی ساختمان‌ها هم ورود پیدا کند.

لوله کشی در صنعت ساختمان سازی

لوله کشی ساختمان آن دسته از مشاغل ساختمانی در صنعت ساختمان سازی است که نیاز به تحصیلات آکادمیک ندارد اگر یک شاگرد لوله‌کش بتواند در کنار یک فرد ماهر ۳ تا ۴ سال فعالیت کند و در این کار حرفه‌ای شود می‌تواند به راحتی در زمینه نصب و تعمیرات سیستم های آب و فاضلاب ساختمان‌ها فعالیت کند.

شیشه‌بر

کار اصلی در این قسمت اندازه گیری و جاگذاری درها و شیشه های ساختمان است. بیشترین فرصت های شغلی این حوزه در شهر های بزرگ به خصوص در بخش برج‌ سازی و بلندمرتبه سازی صورت می‌گیرد. در کنار این حوزه کار تعمیر در و شیشه‌های منزل هم در زمره این مشاغل ساختمانی است که در صورت کسب مهارت بسیار می‌تواند تبدیل به تجارت پرسودی شود.

نقاش ساختمان

این روزها که ساختمان‌های نوساز به صورت خام تحویل مشتریان داده می‌شوند نیاز مردم به ارتباط با مشاغلی همچون رنگ کار  بیشتر احساس می‌شود. رنگ آمیزی دیوارهای داخلی و سقف‌های یک ساختمان بر عهده نقاش ساختمان است. نقاشان ترکیب رنگ‌ها  را آماده کرده یا رنگ های قدیمی را ترمیم می‌کنند.

مدیر پروژه در صنعت ساختمان سازی

اما مهم ترین وظیفه برعهده مدیریت پروژه در صنعت ساختمان تبدیل است  که یک  فرآیند ضروری به حساب می آید چرا که  مدیریت مشاغل ساختمانی نیاز به برنامه ریزی، هماهنگی و مدیریت منظم ما بین پروژه‌ها و نیروهای مختلف دارد.

در واقع مدیر پروژه کار هدایت و هماهنگی بین نیروهای انسانی و مادی را انجام می‌دهد که علاوه بر نیاز به تکنیک‌های خاصی برای انجام آن تا آخرین مرحله اتمام پروژه، یکی از مشاغل ساختمانی سودآور است. از طرفی تعداد افرادی که بتوانند این دسته از مشاغل ساختمانی را در صنعت ساختمان انجام بدهند کمتر بوده و پیشنهادات کاری در این زمینه زیاد است.

مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان سازی