سنگ نما مناطق مرطوب شرجی
سنگ نما در مناطق مرطوب شرجی
بسیاری بحث و باید و نباید برای انتخاب سنگ و کفپوش برای مناطق مرطوب و شرجی وجود دارد و خیلی از کسانی که در مناطق بارانی، با آبوهوای معتدل و شرجی با رطوبت زیاد زندگی میکنند، اطلاعات کافی برای انتخاب سنگ مناسب مختص انواع نماکاری داخلی و خارجی ندارند.
افراد منطقه مرطوب وشرجی سهوا سنگی را خریداری میکنند که اصلا با شرایط محیطی مطابقت ندارد و درنتیجه علاوه بر ضرر مالی و گاها آسیب به خود ساختمان، مشمول هزینه مازاد برای ترمیم و یا حتی حذف نمای قبلی و جایگزینی نمای جدید خواهند شد.اما با مطالعه این مطلب و بیشتر شدن اطلاعات شاید بتوانند سنگ نما با شرایط و کیفیت مطلوب محیط و آب و هوایی انتخاب نمایند.
نکات مربوط به انتخاب سنگ برای مناطق مرطوب
خیلی از مواقع بیشتر در ذهن بیشتر افراد این سوال خطور می کند که بهنرین سنگ برای نمای ساختمان چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که هدف انتخاب یک سنگ خاص نیست بلکه انتخاب سنگی مناسب و منطبق با شرایط اقلیمی هر منطقه است یا اینکه این سنگ را برای استفاده در چه قسمت از نما میخواهیم.
همه این عوامل انتخاب ما را دستخوش تغییراتی میکند که اطلاعات لازم خود را میطلبد.در خصوص آب و هوای کشورمان باید گفت که دارای آب و هوای معتدل و مرطوب و گرم و خشک است که معتدل و مرطوب در دوقسمت می باشد. یکی مناطق ساحلی که در امتداد خط دریا هستند و یکی مناطق کوهستانی و سراسر از درختان جنگی پوشیده شدهاند.
علت اینکه توصیه میشود برای انتخاب سنگ برای این مناطق دقت بسیار شود، بارش بسیار و گاه بیوقفه در تمامی فصلهای سال مخصوصا در پاییز و زمستان است که این بارشها خود به همراه پوشش گیاهی و جنگلی وسیع باعث افزایش رطوبت و شرجیشدن هوا میشود.
یکی دیگر از نکات قابل توجه در مناطق مرطوب این است که رطوبت هوا باعث شده که در طول شبانهروز برخلاف مناطق گرمسیری اختلاف درجه حرارت کمی داشته باشد لذا ذخیرهسازی انرژی گرمایی ضرورتی ندارد بنابراین لازم نیست از سنگهایی استفاده شود که ظرفیت حرارتی بالا دارند. همچنین برای انتخاب سنگ مناسب مناطق سردسیر باید نکاتی را بدانید.
سنگ نماهای مناسب برای مناطق مرطوب
در بین سنگهای موجود در کشور بیشک تراورتن اولین پیشنهاد هر متخصص سنگ برای بکارگیری در نما مختص مناطق مرطوب خواهد بود زیرا این سنگ بافت بسیار متراکمی دارد و از تخلخل مناسبی برخوردار است که باعث میشود چسبندگی خوبی به ملات داشته باشد که همین صفت منجر میشود این سنگ جذب آب و رطوبت بسیار کمی داشته باشد.
البته باید دقت داشت خلل و فرج در دو سطح سنگ تراورتن است. سطح پشتی که با ملات و دوغاب به خوبی پرمیشود اما برای اینکه بگوییم این سنگ مناسب مناطق مرطوب است باید منافذ سطح رویی آن را نیز پر کنیم که این کار به وسیله رزین صورت میگیرد.
با توجه به افزایش حجمآب هنگام یخزدن، اگر این منافذ پر نشوند به مرور زمان به صورت ترکهایی در سطح سنگ ظاهر شده و در نهایت باعث ازهمپاشیدگی سنگ میشوند. پس باید دقت داشت سنگ تراورتنی را انتخاب کنیم که منافذ سطح رویی آن با رزین پوشش داده شده باشند. در مناطق ساحلی که سازههای ویلایی بسیار معمولتر است، برای نماسازی دیوارها از مدل سنگهای ورقهای استفاده میشود. همچنین گاهی از سنگهای قلوهای همجهت با دیوارکشی برای بخشی از نما نیز استفاده میشود.
چون صحبت از مناطق مرطوب است باید گفت سنگ گرانیت با اینکه از استحکام زیادی برخوردار است اما چون حاوی ترکیبات آهنی است به مرور در معرض هوای مرطوب اکسیده شده زیبایی را از نما سلب میکند.
سنگ نما های نامناسب برای مناطق مرطوب
در کل سنگهایی که سنگیناند و تخلخل مناسبی ندارند برای استفاده در نمای خارجی در این مناطق مناسب نیستند. پس بنابراین با توجه به مطالبی که ارائه شد بهترین زینه برای مناطق مرطوب سنگ تراورتن می باشد که از نمونههای تراورتن مناسب میتوان تراورتن دره بخاری، عباس آباد و تکاب و درکاو و… را نام برد.
سنگ گوهره که معدن آن در خرمآباد است از سری سنگهای لایم استون است که علیرغم مناسب بودن برای کفپوش و راهپله، به علت داشتن بافت نرم برای فضای روباز و در معرض آلودگی و رطوبت مناسب نیست و بخاطر عدم سابپذیری سنگی جرمگیر است.
سنگ های مناسب برای کفپوش در مناطق مرطوب
در این مناطق چون بارش بسیار است، طبیعی است که باید لغزندگی سطح را برای انتخاب سنگ کفپوش و راهپله درنظر بگیریم که پیشنهاد ما سنگهای تیشهای و چکشی است. سنگهای مرمریت تیشهای گزینهای مناسب برای سنگفرش این مناطق هستند. کلا استفاده از مرمریتها در نماکاری ساختمان با بکاربردن روشهای مکانیکی و خشک، توصیه میشود.
مرمریتهای پفکی و سنگ ادوی برای کفپوش در این مناطق پیشنهاد نمیشوند اما مرمریت مشکی نجف آباد، مرمریت فراز، مرمریت پرطاووسی و مرمریت صلصالی برای کفپوش قابل استفاده هستند.
جمعبندی
برای رسیدن به بهترین انتخاب برای نمای داخلی و خارجی، در قدم اول باید شرایط اقلیمی حاکم بر منطقه را درنظر داشت تا با انتخابی عاقلانه، در وقت و هزینه صرفهجویی کرده و زیبایی را به ساختمان خود ببخشیم. برای سنگ نمای مناسب مناطق مرطوب که موضوع پرداخته شده در این متن بود، گفته شد که سنگ با تخلخل مناسب و جذب آب پایین و ظرفیت حرارتی لازم، سنگی مناسب است و جزئیات بیشتر آن در بالا گفته شد.