آشنایی با سنگ مرمر، ویژگی ها و کاربرد های آن

سنگ مرمر با نام علمی آلاباستر(Alabaster)، نوعی سنگ آهکی با تراکم نسبی بالا می باشد. این سنگ از ته نشین شدن کربنات کلسیم در حفره های لایم استون تشکیل شده است. لازم به ذکر است که لایم استون ها از بی کربنات غنی می باشند. سنگ مرمر در انواع مختلف، زیبایی خیره کننده ای دارد. به جز زیبایی در طرح و رنگ، درجه شفافیت نیز یکی دیگر از شاخص های زیبایی مرمر شناخته می شود. میزان شفافیت این سنگ در انواع آن متفاوت است. 

این سنگ زیبا مانند تراورتن، در محل چشمه های آبگرم قدیمی یافت می شود. به همین دلیل معمولا لایه هایی از مرمر در بین لایه های تراورتن به چشم میخورد. در افت دمای چشمه های آب گرم در حین فرآیند تشکیل سنگ به کندی صورت گیرد؛ آراگونیت تولید می شود. اما اگر افت دما به سرعت انجام شود؛ تراورتن تشکیل خواهد شد. د کشور ما به سنگ حاصل از آراگونیت، مرمر گویند.

تجارت مرمر

در تجارت سنگ مرمر را با نام اونیکس می شناسند. وجود انواع ناخالصی با غلظت های مختلف، باعث ایجاد رگه هایی با رنگ های متنوع بر روی سطح سنگ مرمر خواهد شد. این سنگ زیبا به رنگ‌های سبز, لیمویی، زرد کهربایی، سفید شیری، عسلی تیره و قهوه ای یافت می‌شود. اما متاسفانه میزان ذخایر اونیکس در کشور ما بسیار کم است. 

زیبایی مرمر به دلیل وجود ترکیبات خاص

بیشتر ترکیبات تشکیل دهنده سنگ مرمر، کلسیت و در درجه دوم آراگونیت است. خاک رس و کوارتز را می توان از دیگر مواد معدنی موجود در سنگ مرمر، نام برد. علت تنوع رنگ بالا در سنگ مرمر، وجود املاح آهن و آلومینیوم و منیزیم و … می‌باشد. اگر در سنگ منشا مرمر، اکسید آهن آبدار وجود داشته باشد؛ رنگ مرمر بدست آمده قهوه‌ای و یا زرد خواهد شد. همچنین رنگ سرخ و یا صورتی در سنگ مرمر به دلیل وجود اکسید آهن بی‌آب یا دهیدراته در آن می‌باشد. و در نهایت اگر سنگ مرمر دارای منگنز و یا مواد زغالی باشد؛ رنگ آن‌ کبود، خاکستری یا سیاه خواهد بود. اگر در سنگ آهک منشا مقداری دولومی وجود داشته باشد؛ بر اثر عمل دگرگونی منیزیم موجود در دولومی با مواد دیگر آمیخته می شود. بدین ترتیب سنگ مرمر سبز با طیف خاص رنگی، بوجود می آید. از این نوع مرمر در اغلب اماکن مذهبی در ایران استفاده می شود.

سنگ مرمر

نکات مهم درباره سنگ مرمر

  • ضخامت های کم سنگ مرمر، بسیار شکننده هستند؛ اما می توان آن ها را با رزین های اپوکسی تقویت کرد. به طور کلی مقاومت سنگ مرمر در برابر آلودگی های جوی بسیار پایین می باشد. بنابراین توصیه می گردد که از این سنگ، بیشتر در دکوراسیون داخلی و فضاهایی با میزان رطوبت کم استفاده شود. همچنین بهتر است در فضاهایی مثل آشپزخانه و حمام با وجود احتمال کم وجود اسید، از مرمر استفاده نشود. پیشنهاد ما برای این گونه فضاها سنگ گرانیت می باشد.
  • یکی از اصلی ترین کاربردهای سنگ مرمر، ساخت لوازم تزئینی و مجسمه ها است. از سال های قدیم این سنگ به وفور در مجسمه سازی استفاده می شده است. گفته می شود که قدمت گلدان های مرمرین یافت شده در مصر، به 5 هزار سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد. غیر از این، سنگ مرمر در منازل هم کاربرد بسیاری دارد. به عنوان نمونه استفاده از این سنگ برای کف سالن، قرنیز، دیوار و اپن آشپزخانه از آن رایج است. با این حال توصیه می شود که از سنگ‌های مرمر در معرض نور آفتاب استفاده نگردد؛ زیرا به مرور زمان، سنگ کدر شده و رنگ خود را از دست می‌دهند.
  • به دلیل خنک بودن سطح سنگ های مرمر، این سنگ ها فضای خانه را سرد نگه می دارند. بنابراین، در نواحی گرمسیری، انتخاب سنگ مرمر به عنوان کفپوش ساختمانی بسیار مناسب خواهد بود.

مهم ترین ویژگی های سنگ مرمر

  1. این نوع سنگ، قابلیت صیقل پذیری بالایی دارد و میتوان آن را جلا داد.
  2. مرمر در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار مقاوم است. این سنگ در برابر سرما، گرما و باران آسیب نمی بیند. به طور مثال سنگ مرمر گرما را جذب نمی کند؛ به همین دلیل سطح آن همیشه خنک است. بنابراین استفاده از این سنگ به عنوان کفپوش ساختمان، به خنک شدن فضا کمک زیادی خواهد کرد.
  3. جالب است بدانید که سنگ مرمر ضد آلرژی است. این سنگ گرد و غبار را بر روی سطح خود نگه نمی دارد. در نتیجه نگهداری و تمیز کردن آن به راحتی انجام می شود. شما می توانید با یک دستمال مرطوب و نم دار، سطح آن را تمیز کنید.
  4. سنگ مرمر سطحی درخشانی دارد. دلیل این درخشندگی، نفوذ نور در سنگ و انعکاس آن توسط لایه های زیرین است. در واقع نوعی انعکاس داخلی رخ می دهد. به همین دلیل استفاده از مرمر جهت تزئین و دکور آشپزخانه ها و سایر فضاهای ساختمان، بسیار مرسوم شده است.
  5. قیمت سنگ مرمر در مقایسه با سایر سنگ هایی که در دکوراسیون داخلی ساختمان به کار میروند؛ بالاتر است.

قیمت سنگ مرمر

به طور کلی قیمت سنگ های مرمر به چندین عامل بستگی دارد؛ در ادامه به برخی از مهم ترین این عوامل اشاره می گردد.

  1.  رنگ و طرح: هر چقدر رنگ سنگ مرمر یکدست تر و خاص تر باشد؛ آن مرمر قیمت بالاتری خواهد داشت.
  2. کیفیت سنگ: سنگ های مرمر بدست آمده از معادن و کارخانجات مختلف، در ویژگی ها و خواص کیفی خود با یکدیگر تفاوت هایی دارند. هرچه کیفیت مرمر به حد مطلوب نزدیک تر باشد، مشخصا قیمت آن سنگ افزایش پیدا خواهد کرد. 
  3. ابعاد سنگ: هر چقدر ابعاد و ضخامت سنگ مرمر بیشتر باشد؛ قیمت سنگ بالاتر می رود.
  4. نوع فرآوری سنگ: نوع فرآوری سنگ نقش تعیین کننده ای در قیمت سنگ مرمر دارد . نوع رزین یا اپوکسی ، استفاده از تکنولوژی UV ، دقت در برش و گونیا بودن سنگ ، میزان ساب و پولیش سنگ ، توری پشت سنگ و نوع بسته بندی و حمل ونقل سنگ های مرمریت در قیمت سنگ های مرمرتاثیر خواهد داشت .
  5. سورت سنگ: سنگ های مرمر بعد از مرحله برش و ساب سورت بندی می شوند که سورت های متفاوتی هم دارند، اگر به صورت بوک مچ باشد قیمت آن بالاتر می باشد.

کاربردهای سنگ مرمر

اکثر معماران بر این باورند که به دلیل نقش ها و رنگ های گوناگون انواع سنگ مرمر، این سنگ می تواند به خوبی با هرگونه سبک چیدمان و دکوراسیون، هماهنگ شوند. اما معمولا دیزاینرها و طراحان داخلی، به نحوی از مرمر استفاده می کنند که به فضا حالت لوکس و وزین ببخشند. این سنگ در دکوراسیون داخلی ساختمان، مجسمه سازی، ساخت کاشی مرمر و به عنوان دیوارپوش سرویس های لوکس به کار می رود. همچنین با استفاده از سنگ زیبا و ارزشمند مرمر، طراحان از بابت دوام و استحکام سنگ مصرفی در پروژه، اطمینان خواهند داشت.

کاربرد مرمر در طراحی سرویس بهداشتی لوکس

باید گفت که امروزه سنگ مرمر کاربردهای متفاوت دیگری نیز پیدا کرده است. یکی از این کاربردها استفاده از مرمر کارارا در تولید قاب برخی محصولات دیجیتال نظیر آیفون و لپ‌تاپ می باشد. در زمینه تولید همچنین پودر مرمر به عنوان مکمل دامی غنی از کلسیم جهت تغذیه گاوهای شیرده و مرغ‌ها استفاده می‌شود. همچنین پودر مرمر، در ساخت برخی رنگ‌ها، محصولات پلاستیکی، کاغذ و خمیر دندان کاربرد دارد.

 مرمر دارای خاصیت خنثی کنندگی اسید می باشد. به همین دلیل در صنایع داروسازی مورد استفاده است. این سنگ به عنوان جزئی از داروهای آنتی اسید نظیر تامز (Tums) و آلکا-سلتزر (Alka-Seltzer) به کار برده می‌شود. ضمن اینکه برخی صنایع شیمیایی و کشاورزی از پودر مرمر به عنوان خنثی‌کننده اسید و تنظیم PH محیط هایی نظیر رودخانه و خاک استفاده می کنند.

جالب است بدانید که پودر مرمر را می توان به عنوان ساینده ملایم در تمیز کردن سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه به کار برد. پودر  این سنگ جرم‌های شدید را رفع می کند.

تاریخچه کاربرد سنگ مرمر

سنگ مرمر

از گذشته تاکنون از سنگ های مرمر در مصر و یونان باستان، جهت ساخت معابد و صومعه ها استفاده می کردند. علاوه بر ساخت معابد، صومعه ها و به طور کلی اماکن مذهبی که جزء بیشترین کاربرد سنگ مرمر محسوب می شوند. در گذشته به دلیل فراوانی سنگ مرمر و قیمت نسبتا کم آن،  از این سنگ در راهروها، راه پله ها، حمام ها و نمای داخلی و خارجی سازه ها و ساختمان ها بهره برداری می شده است.

شاید بتوان چنین ادعا کرد؛ مقاومت مرمر در برابر هرگونه شرایط آب و هوایی و اقلیمی خاص، یکی از مهم ترین دلایل کاربرد این نوع سنگ ساختمانی، چه در گذشته و چه در امروز می باشد.

 امروزه به دلیل افزایش قیمت سنگ مرمر، استفاده از این سنگ زیبا کاهش یافته است. در گذشته به دلیل فراوانی منابع و معادن مرمر، استفاده از مرمر تنها به ساخت مجسمه ها و اجسام و فضاهای کوچک محدود نمی شد. معماران پیشین از این سنگ ارزشمند به عنوان دیوارپوش فضاهای داخلی، کفپوش های وسیع و همچنین سازه های لوکس استفاده می کردند. با این حال هنوز هم اجرای انواع مرمر شکوه خاصی به فضای مورد نظر خواهد بخشید.

بهترین سنگ های مرمر دنیا

جالب است بدانید که معادن مرمر هرات، بزرگترین معدن سنگ مرمر سفید با کیفیت افغانستان می‌باشد. همچنین بهترین معادن مرمر دنیا در ایران و ایتالیا وجود دارد. گفته می شود که از نظر تنوع رنگی، معادن مرمر ایران برتر از ایتالیا می‌باشد. همچنین می توان گفت مرغوب ‏ترين سنگ‏ هاي مرمر جهان در ايتاليا توليد مي‌شود. به عبارت دیگر ايتاليا يکي از بزرگترين توليدکنندگان سنگ مرمر در جهان است.

معادن سنگ مرمر ایران

مرمر خالص سفید رنگ، از بهترین انواع مرمر می باشد. مهم‌ترین و بهترین معادن این نوع سنگ، در ده رستم بم و قروه سنندج ایران و همچنین در کشور ایتالیا واقع شده است. معادن مهم و ارزشمندی از مرمر در کشور ما وجود دارد. تعدادی از شاخص‌ترین معادن مرمر کشورمان عبارت اند از؛ مرمر پرتقالی کاشمر، مرمر سبز عباس آباد جلفا، مرمر خلج خراسان، مرمر سبز آب باریک آذرشهر تبریز، مرمر صورتی نقده در استان آذربایجان غربی، مرمر اسفند کرمان، مرمر جوشقان اصفهان، مرمر سبز شاهین دژ، مرمر سبز توران پشت یزد و مرمر سبز بورق یزد و تنگویه (تلنگویه) سیرجان، معادن ده رستم بم، مرمر محلات استان مرکزی و همچنین معادن فارس.

  • در این مطلب به صورت مختصر با سنگ مرمر، ویژگی ها و کاربردهای این سنگ ارزشمند آشنا شدید. از اینکه تا پایان با درکاو همراه بودید؛ سپاسگزاریم. شما می توانید جهت خرید انواع سنگ مرمر و یا مشاوره انتخاب بهترین سنگ با کارشناسان ما در تماس باشید.